Аскорбінова кислота, вітамін C

Аскорбінова кислота

Аскорбінова кислота

органічна сполука, споріднене глюкози, є одним з основних поживних речовин у людському раціоні, яке необхідне для нормального функціонування сполучної та кісткової тканини. Виконує біологічні функції відновлення та коензиму деяких метаболічних процесів, розглядається в якості антиоксиданту.

Зовнішній вигляд: біла кристалічна речовина, без запаху, кислого смаку. Добре розчинна у воді, етанолі та метанолі, мало розчинна у ацетоні та гліцерині. Водні розчини аскорбінової кислоти мають pH ~ 3; діє як моноосновная кислота та стійкі за відсутності кисню. На повітрі розчини аскорбінової кислоти стійкі при pH 5-6, дуже нестійкі при лужному pH.
Аскорбінова кислота нерозчинні в ефірі, бензолі, хлороформі та петролейному ефірі. Плавиться при 189-193° С з розкладанням. Стійка у твердому стані.
Аскорбінова кислота потужний відновлювач, легко окислюється багатьма окислювачами.
У природі значні кількості аскорбінової кислоти містяться в плодах цитрусових, а також багатьох овочах.

Хімічна формула: С6Н8О6

Вітамін CУ промисловості аскорбінову кислоту одержують з D-глюкози, яку каталітично гідруван до D-сорбіту, останній мікробіологічно (за допомогою бактерій Acetobacter suboxydans) окислюють до L-сорбози. Ацетонірованіем останньої отримують 2,3,4,6-ді-О-ізопропіліден-L-сорбозу, яку окислюють в діацетон-2-кето-L-гулоновую кислоту. З останньої отримують аскорбінову кислоту вихід близько 50%.

Застосування аскорбінової кислоти:
- Лікування і профілактика авітамінозів (цинги) та гіповітамінозів;
- Компонент лікарських засобів;
- Визначення фосфору екстракційно-фотометричним методом;
- Антиоксидант при виробництві харчових жирів та фруктових соків;
- Запобігання утворенню в м'ясних та ковбасних виробах канцерогенних нітрозамінів з нітритів, який можна додавати до цих продуктів для збереження їх природного кольору;
- Вітамінізація молока та молочних продуктів;
- Визначення окислювачів (Fe(III), Hg(II), Br2I) методами тітріметріі та Р, Mo, Si та Fe(III) за допомогою фотометричного аналізу.
Так само аскорбінова кислота використовується як донор H (водень) в біологічних системах при вивченні електронного транспорту та для захисту інших легко окислюється речовин.

ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює постачання синтетичних харчових добавок зі складу у Харкові у строки та за доступними цінами, на вигідних для Вас умовах.

Контактна інформація:
Тел.: +38 (057) 750-70-75, (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (093) 863-19-23, (057) 781-37-38, (057) 714-13-40, (057) 714-13-43
E-mail: genya_t@yahoo.com

ТОВ “Компані “Плазма”
61108, Україна, м.Харків
Тел.: +38 (057) 750-70-75, (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (093) 863-19-23, (057) 781-37-38, (057) 714-13-40, (057) 714-13-43
E-mail: genya_t@yahoo.com