Сорбіт харчовий (сорбітол, глюціт)

Сорбіт харчовий

Сорбіт харчовий

- біле тверда кристалічна речовина, без запаху, добре розчиняється у воді, має приємний смак з солодкістю приблизно у 2 рази менше цукру. За хімічний природі сорбіт відноситься до групи солодких багатоатомних спиртів - поліолів. Цей спирт широко поширений у різних плодах ягодах. Особливо багато сорбіту в плодах горобини, від латинської назви якої «сорбус аукупарія» він і отримав своє найменування. Як хімічна сполука сорбіт відомий давно, проте практичне Застосування він отримав після того, як був здійснений його хімічний синтез та були виявлені багато цікаві властивості. Промислово виробляється з кукурудзяного крохмалю. Не токсичний, нешкідливий для організму. Практично повністю засвоюється організмом (98%).
Температура плавлення - 95° C, температура кипіння - 296° C.

Хімічна формула: C6H14O6

СорбітолСорбіт - натуральний цукрозамінник, вологоутримуючий агент, комплексоутворювач, текстуратори, емульгатор, диспергуючу речовина та стабілізатор кольору.
Солодкість сорбіту становить 0,6 від солодощі сахарози. Ця речовина практично повністю засвоюється організмом. Прийом сорбіту сприяє економії в організмі вітамінів групи В, таких як тіамін, піридоксин та біотин. Також виявлено, що прийом сорбіту сприяє зростанню кишкової мікрофлори, що синтезує ці вітаміни. Володіючи солодким смаком, сорбіт насамперед вигідно відрізняється від сахарину та інших синтетичних солодких речовин тим, що він поживний: його калорійність становить близько 4 кілокалорій на грам речовини, а калорійність цукру трохи більше 4 кілокалорій.
Сорбіт не є цукром та взагалі вуглеводом, його без шкоди для здоров'я можуть споживати хворі на цукровий діабет. Сорбіт зберігає свій смак при кип'ятінні, тому його можна додавати у продукти, що вимагають кулінарної термічної обробки.
Крім того, сорбіт відрізняється сильною гігроскопічністю та здатний притягувати вологу з повітря, внаслідок цього він пом'якшує продукти та запобігає їх висихання та затвердіння.
Відомо, наприклад, що цукерки, киселі, пастила та деякі інші вироби при зберіганні швидко висихають, від чого погіршується їх якість. Тому для кращого збереження до них додають 5-10% сорбіту.

Застосування сорбіту.
Величезна кількість корисних властивостей та якостей дає можливість обширно застосовувати сорбіт у наступних сферах:
У харчовій промисловості: у якості харчової добавки E420 як підсолоджувач, стабілізатор, консервант, пластифікатор при виготовленні кондитерських виробів, дієтичних плодоовочевих консервів, безалкогольних напоїв, рибних фаршевих виробів, жувальних гумок.
У діабетичному та дієтичному харчуванні.
У фармацевтичній промисловості: у якості наповнювача та структуроутворювач при виготовленні вітамінних препаратів, капсул з желатину, мазей, кремів, паст, а також у багатьох сиропах від кашлю. Використовується у виробництві аскорбінової кислоти (вітамін С).
У медицині: при лікуванні хронічних холециститів, хронічних колітів та дискінезії жовчовивідних шляхів. Сорбітол має яскраво вираженим проносну дію.
У косметичній промисловості: як гігроскопічне речовина та загусник при виробництві кремів, масок, рідкої пудри, зубних паст, лосьйонів після гоління, дезодорантів, рум'ян, шампунів, гелів.
У шкіряної, текстильної, паперової, тютюнової, хімічній промисловості.

Фізико-хімічні показники сорбіту
Ступінь солодощі - 0,6 від солодощі сахарози;
Розчинність (при 20° С) - 70%;
Енергетична цінність - 17,5 кДж (4,1 ккал);
Величина добового споживання - 20-40 м.

ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює постачання синтетичних харчових добавок зі складу у Харкові у строки та за доступними цінами, на вигідних для Вас умовах.

Контактна інформація:
Тел.: +38 (057) 750-70-75, (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (093) 863-19-23, (057) 781-37-38, (057) 714-13-40, (057) 714-13-43
E-mail: genya_t@yahoo.com

ТОВ “Компані “Плазма”
61108, Україна, м.Харків
Тел.: +38 (057) 750-70-75, (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (093) 863-19-23, (057) 781-37-38, (057) 714-13-40, (057) 714-13-43
E-mail: genya_t@yahoo.com