Лимонна кислота ХАРЧОВА

Лимонна кислота
використовується в харчовій промисловості в якості синтетичного антиоксиданту та регулятора кислотності (Е330), стабілізатора забарвлення, каталізатора гідролізу, а також синергіст антиокислювачів. Даний хімічний продукт, широко застосовується в напоях з метою надання їм нотку свіжості. Лимонна кислота володіє приємним кислим смаком. Одним з основних характеристик лимонної кислоти, є властивість охороняє продукти від впливу важких металів.Зовнішній вигляд: безбарвні кристали або білий порошок.
Харчова лимонна кислота виходить за допомогою ферментації цукровмісних середовищ (бурякова маса, цукор-пісок) грибом Aspergillus niger. Харчова лимонна кислота легко розчиняється у воді та спирті.
Хімічна формула: С6Н8О7•H2O. Сертифікат
Застосування.
Лимонну кислоту харчову використовують у кондитерській, консервній, пиво-безалкогольної та інших галузях харчової промисловості.
Вимоги безпеки
Лимонна кислота не горюча, пожежо- та вибухобезпечна, не токсична.
Упаковка, транспортування та зберігання
Лимонну кислоту випускають тільки в упакованому вигляді:
- Реалізована через роздрібну торгову мережу - у дрібній фасовці масою 5-100г;
- Призначена для підприємств харчової та інших галузей промисловості - у великій фасовці масою 10-40 кг: мішки з льоно-джуту-кенафних тканин з віскозні нитками або напівлляних продуктові; ящики з гофрованого картону.
Всередину мішків або ящиків повинні вставлятися мішки-вкладиші з поліетиленової плівки, які після заповнення їх продуктом, повинні бути герметично закриті шляхом зварки.
Лимонну кислоту транспортують усіма видами транспорту. Лимонну кислоту зберігають у закритих складських приміщеннях на дерев'яних стелажах або піддонах при відносній вологості повітря не більше 70%.
Гарантійний термін зберігання продукту - 1 рік з дня виготовлення, при упакуванні в ящики з гофрованого картону - не більше 6 місяців.
Органолептичні та хімічні показники лимонної кислоти ГОСТ 908-79:Найменування показника | Норма для марки | ||
Екстра | Вищий | Перший | |
Зовнішній вигляд та колір | Безбарвні кристали або білий порошок без грудок; для кислоти першого гатунку допускається жовтуватий відтінок | ||
Смак | Кислий, без стороннього смаку | ||
Запах | Розчин кислоти концентрації 20 г/дм³ в дистильованій воді не повинен матизапаху | ||
Структура | Сипуча та суха, на дотик не липка | ||
Масова частка лимонної кислоти в перерахунку на моногідрат, % не менше не більше |
99,5 101,0 |
99,5 |
99,5 |
Колір, одиниці показника кольоровості розчину йодної шкали, не більше | 4 | 6 | 10 |
Масова частка золи, %, не більше | 0,07 | 0,10 | 0,35 |
Масова частка вільної сірчаної кислоти, %, не більше | 0,01 | 0,01 | 0,03 |
Масова частка миш'яку, %, не більше | 0,00007 | 0,00007 | 0,00007 |
Масова частка сульфатної золи, %, не більше | 0,1 | - | - |
Лимонна кислота харчова повинна витримувати проби на свинець, мідь, цинк, олово з сірководнем; наоксалати з уксуснокислий кальцієм, на барій з сірчаною кислотою; на фероціанідами з хлорним залізом; сорту"Екстра" - на сульфати з хлористим барієм; на легкообугліваемие речовини з сірчаною кислотою і на залізо з1,10-фенантроліном.
Вимоги безпеки лимонної кислоти:Ступінь токсичності | |
Основні властивості та види небезпеки | |
Основні властивості | |
Вибухо- та пожежонебезпека | Лимонна кислота харчова не горюча, пожежо- та вибухобезпечна. |
Небезпека для людини | Не токсична. При роботі слід дотримуватися правил особистої гігієни та застосовувати індивідуальні засобизахисту (респіратори типу "Лепесток" або УК-8, захисні окуляри, халат, косинку або ковпак, гумові рукавички). |
Засоби індивідуального захисту | |
Необхідні дії в аварійних ситуаціях | |
Загального характеру | |
При витоку, розливі та розсипу | |
При пожежі | |
Нейтралізація | |
Заходи першої допомоги |
ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює постачання синтетичних харчових добавок зі складу у Харкові у строки та, на вигідних для Вас умовах.
- Контактна інформація: Тел.: +38 (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (067) 696-77-22, (057) 750-70-47
E-mail: genya_t@yahoo.com