Сіль харчова (кухонна сіль, хлорид натрію, хлористий натрій)
Сіль харчова
являє собою білу кристалічну мінеральну речовину зустрічається у природі, розчиняється у воді, один з небагатьох мінералів, які їдять люди. Харчова сіль складається з 39% натрію та 61% хлору. Сіль - найдавніша із спецій.Кухонна сіль природного походження практично завжди має домішки інших мінеральних солей, які можуть надавати їй відтінки різних кольорів (як правило, сірого).
Хімічна формула: NaCl. Сертифікат
За способом добування сіль ділитися на кілька видів:
- Кам'яна. Кам'яна сіль залягає в землі пластами та добувається гірським способом;
- Самосадочна, або озерна. Ця сіль знаходиться у вигляді пластів на дні озер та є головним джерелом отримання солі в СНД;
- Садочна сіль. Садочна сіль виходить випарюванням або виморожуванням з води лиманів та озер;
- Виварювальна. Виварювальна сіль видобувається випарюванням з підземних розсолів.
Сіль харчову виробляють:
за якістю - екстра, вищого, першого та другого сортів;
по гранулометричному складу - помелів № 1, 2 та 3.
Сіль харчову застосовують у котельних для хімічної очистки води тепломереж, у харчовому виробництві при збереженні та консервації всіх видів продуктів тваринного походження (м'яса, риби тощо), фруктів та овочів, кормів для тваринництва та Іншого, у виробництві миючих засобів та для інших цілей.
Вона також служить сировиною для виробництва хлору, соляної кислоти, їдкого натру, соди, отримання металевого натрію, застосовується у фарбувальній справі, миловарінні та в багатьох інших виробництвах.
Значні обсяги кам'яної солі (до 30-35%) використовуються у боротьбі зі зледенінням автомобільних та інших доріг. В середньому більше половини вироблюваної солі використовується у харчовій промисловості, близько 40% - у технічних цілях та решта припадає на так звану кормову сіль.
Найменування показника | Норма для сорту | ||
Екстра | Вищий | Перший | |
Зовнішній вигляд | Кристалічний сипкий продукт | ||
Смак | Солоний без стороннього присмаку | ||
Колір | Білий | ||
Запах | Відсутня | ||
Фізико-хімічні показники | |||
Масова частка хлористого натрію, %, не менше | 99,50* | 98,20* | 97,50* |
Масова частка кальцій-іона, %, не більше | 0,02* | 0,35* | 0,55* |
Масова частка магній-іона, %, не більше | 0,01* | 0,08* | 0,10* |
Масова частка сульфат-іона, %, не більше | 0,20* | 0,85* | 1,20* |
Масова частка калій-іона, %, не більше | 0,02* | 0,10* | 0,20* |
Масова частка оксиду заліза (III), %, не більше | 0,005* | 0,040* | 0,040* |
Масова частка сульфату натрію, %, не більше | 0,21* | Не регламентується | |
Масова частка нерозчинного у воді залишку (н.о.), %, не більше | 0,03* | 0,25* | 0,45* |
Масова частка вологи, %, не більше | 0,10 | 0,70 | 0,70 |
pH розчину | 6,5-8,0 | Не регламентується | |
Крупність: до 0,5 мм включ., %, не менш понад 0,5 мм до 1,2 мм, %, не більше |
95,0* 5,0* |
95,0* 5,0* |
95,0* 5,0* |
Примітка.
*- в перерахунку на суху речовину.
Масова частка ферроцианида калію для солі з протівослежівающей добавкою не більше 0,001%.
Вміст токсичних елементів та радіонуклідів у межах існуючих санітарних норм.
Вимоги безпеки харчової солі ГОСТ 13830-97.
Сіль харчова (натрій хлористий, хлорид натрію) пожежо- та вибухобезпечна, не токсична.При попаданні на неушкоджену шкіру шкідливого впливу не робить, проте, потрапляючи на шкірні рани, погіршує їх заживання.
Упаковка, транспортування та зберігання.
Сіль харчову випускають в упакованому вигляді. Залежно від маси нетто сіль упаковують у поліетиленові або пропіленові мішки (до 50 кг), м'які спеціалізовані контейнери разового використання (900-1000 кг).
Сіль харчову в упакованому вигляді транспортують усіма видами транспорту відповідно до правил перевезення вантажу, що діють на транспорті даного виду. Транспортні засоби повинні бути критими, чистими та сухими.
Транспортування солі харчової при контейнерних відвантаженнях здійснюють у критих вагонах, напіввагонах, на спеціалізованих залізничних платформах, судах, а також автомобільним транспортом.
Сіль харчову зберігають у сухих складських приміщеннях. Допускається зберігання продукту у контейнерах на майданчиках з твердим покриттям, обладнаних навісами.
Гарантійній термін зберігання солі без добавок, упакованої у пачки з внутрішнім пакетом та у пачки з картону - два з половиною роки, у пачки без внутрішнього пакету - один рік, у поліетиленові пакети - два роки, у паперові мішки з поліетиленовим вкладишем, поліетиленові та поліпропіленові ткані - два роки, у контейнери всіх типів з поліетиленовим вкладишем - два роки, у контейнери без вкладиша - один рік.
Термін зберігання при регульованих температурно-вологісних умовах солі без добавок, упакованої у поліетиленові мішки, поліпропіленові мішки з поліетиленовими вкладишами, м'які контейнери з поліетиленовими вкладишами - п'ять років.
ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює постачання хімічної продукції зі складу у Харкові у строки та, на вигідних для Вас умовах.
- Контактна інформація: Тел.: +38 (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (067) 696-77-22, (057) 750-70-47
E-mail: genya_t@yahoo.com