Сода харчова (натрій двовуглекислий, бікарбонат натрію, гідрокарбонат натрію)
Сода харчова
- призначається для хімічної, харчової, легкої, медичної, фармацевтичної промисловості, кольорової металургії та роздрібної торгівлі.Хімічна формула: NaHCO3. Сертифікат
Вимоги безпеки
Сода харчова не токсична, пожежо- та вибухобезпечна, за ступенем впливу на організм відноситься до речовин 3-го класу небезпеки. Сода харчова представляє собою дрібнокристалічних порошок, який при потраплянні на слизові оболонки викликає роздратування.
Упаковка, транспортування та зберігання
Соду харчову упаковують в чотирьох-, п'ятишарові паперові мішки, а також в спеціалізовані м'які контейнери разового використання з поліетиленовим вкладишем.
Соду харчову (натрій двовуглекислий, бікарбонат натрію, гідрокарбонат натрію) транспортують усіма видами транспорту (крім повітряного) у критих транспортних засобах. Допускається транспортування двовуглекислого натрію автомобільним транспортом навалом з використанням спеціалізованого транспорту (типу Муковоза) або в спеціально виготовлених ємностях з нержавіючої сталі. Спеціалізовані м'які контейнери транспортують залізницею відкритим рухомим складом вагонними відправками без перевалок, з навантаженням і вивантаженням на під'їзних шляхах відправника вантажу (вантажоодержувача).
Соду харчову зберігають у закритих складських приміщеннях. Заповнені спеціалізовані м'які контейнери зберігають як в критих складських приміщеннях, так і на відкритих майданчиках, у 2-3 яруси по висоті.
Гарантійний термін зберігання продукту - 1 рік з дня виготовлення.
Фізико-хімічні показники* харчової соди ГОСТ 2156-76:Найменування показника | Норма для сорту | ||
Перший | Другий | ||
Зовнішній вигляд | Кристалічний порошок білого кольору, без запаху | ||
Масова частка двовуглекислого натрію (NaHCO3), %, що не менш** | 99,5 | 99,0 | |
Масова частка вуглекислого натрію (Na2CO3), %, не більше** | 0,4 | 0,7 | |
Масова частка хлоридів у перерахунку на NaCl, %, не більше** | 0,02 | 0,04 | |
Масова частка миш'яку (As), %, не більше | Витримує випробування | ||
Масова частка не розчинних у воді речовин, %, не більше | Витримує випробування | ||
Масова частка заліза (Fe2+), %, не більше** | 0,001 | 0,005 | |
Масова частка кальцію (Ca2+), %, не більше | 0,04 | 0,05 | |
Масова частка сульфатів у перерахунку на SO42-, %, не більше | 0,02 | 0,02 | |
Масова частка вологи, %, не більше | 0,1 | 0,2 |
** - Норми за показниками пп. 2, 3, 4 і 7 дані в перерахунку на суху речовину.
Вимоги безпеки харчової соди:
Ступінь токсичності | - |
Основні властивості та види небезпеки | |
Основні властивості | Дрібнокристалічний порошок білого кольору, без запаху. |
Вибухо- та пожежонебезпека | Пожежо- та вибухобезпечний. Негорючий. При нагріванні може розкладатися з утворенням токсичних газів. Ємності можуть вибухати при нагріванні. |
Небезпека для людини | Сода харчова небезпечна при попаданні на шкіру та в очі. При попаданні на слизові оболонки викликає подразнення. При постійній роботі в атмосфері, забрудненої пилом двовуглекислого натрію, може виникнути подразнення дихальних шляхів. При пожежі можливі опіки. |
Засоби індивідуального захисту | Захисний загальновійськовий костюм Л-1 або Л-2 у комплекті з промисловим протигазом з патронами А, В. маслобензостойкой рукавички, спеціальне взуття. При спалах - вогнезахисний костюм у комплекті з саморятівником СПІ-20. Спецодяг, запобіжні пристосування. |
Необхідні дії в аварійних ситуаціях | |
Загального характеру | Відвести вагон у безпечне місце. Ізолювати небезпечну зону в радіусі не менше 100 м. відкоригувати вказане відстань за результатами хімразведкі. Видалити сторонніх. Дотримуватися заходів пожежної безпеки. Не палити. Потерпілим надати першу допомогу. |
При витоку, розливі та розсипу | Повідомити в ЦСЕН. Не торкатися до пролитої або прокидалося речовині. Не допускати попадання речовини у водоймища, підвали, каналізацію. |
При пожежі | У зону аварії входити в захисному одязі і дихальному апараті. Гасити тонкорозпиленою водою, повітряно-механічною піною з максимальної відстані. |
Нейтралізація | Засипати піском або іншим інертним матеріалом. Випалити територію (окремі осередки) при загрозі попадання в грунтові води. Викликати фахівців для нейтралізації. |
Заходи першої допомоги | Викликати швидку допомогу. Свіже повітря, спокій, тепло, чистий одяг. Очі та слизові промивати водою не менше 15 хвилин. |
ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює поставки соди харчової в мішках та в пачках зі складу у Харкові у терміни та, на вигідних для Вас умовах.
- Контактна інформація: Тел.: +38 (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (067) 696-77-22, (057) 750-70-47
E-mail: genya_t@yahoo.com