Цитрат натрію (Натрій лимоннокислий трехзаміщенний, Натрієва сіль лимонної кислоти)

Цитрат натрію

Цитрат натрію

використовується у харчовій промисловості у якості синтетичного антиоксиданту та регулятора кислотності (Е331), а так само як комплексоутворювач, диспергуючих агент, буферне (pH) та смакове речовина, емульгатор, сіль-плавитель. Натрій лимоннокислий трехзаміщенний 2-водний, або 5,5-водний широко застосовується у кондитерській та молочної промисловості (при виробництві мармеладу, пастили, суфле, концентрованого та порошкоподібного молока, пастеризованого та стерилізованого молока, кисломолочних продуктів, молочних консервів, плавлених сирів, йогуртів, взбівних кремів, безалкогольних напоїв та дитячого харчування, тобто там, де потрібна більш-менш тривала операція нагрівання молока), у фармацевтиці та медицині як засіб антикоагулянтну (консервант крові та інших білкових речовин).

Останнім часом все більшої популярності набуває 2-водний цитрат натрію (Disodium monohydrogen citrate), у якого вміст основної речовини в 1,214 рази вище, ніж у 5,5-водного та який має меншу гігроскопічністю, практично не слежіваясь при зберіганні. Він являє собою білий кристалічний порошок, легко розчинний у воді, слабо розчинний у спирті. Цитрат натрію не горючий, не вибухонебезпечний, не токсичний, не надає подразнюючої дії на шкіру, однак, при вдиханні у вигляді пилу, може дратувати верхні дихальні шляхи.

Хімічна формула: Na3C6H5O7•2H2O

Натрій лимоннокислий

Фізико-хімічні показники цитрату натрію (ОСТ 10290- 2001):
Масова частка основної речовини: не менше 99%;
Масова частка нерозчинних у воді речовин: не більше 0,01%;
Масова частка сульфатів: не більше 0,03%;
Масова частка хлоридів: не більше 0,05%;
Масова частка миш'яку: не більше 0,0002%;
Масова частка свинцю: не більше 0,002%;
Масова частка заліза: не більше 0,00005%;
Масова частка вологи: не більше 13,%;
рН розчину натрію лимоннокислий з масовою часткою 5%: у межах 7,5 - 9,0;
Проба на оксалати з уксуснокислий кальцієм: витримує аналіз.

Цитрат натрію трехзаміщенний внесений до списку використовуваної сировини у ГОСТ 718 «Консерви молочні. Какао зі згущеним молоком та цукром. Технічні умови», ГОСТ 1923 «Консерви молочні», ТУ 9225-146-04610209-2003 «Сири плавлені».
Цитрат натрію, допущений та рекомендований до застосування у харчовій промисловості, та відповідає вітчизняному та світових стандартів.

ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює постачання синтетичних харчових добавок зі складу у Харкові у строки та, на вигідних для Вас умовах.

 
  • Контактна інформація: Тел.: +38 (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (067) 696-77-22, (057) 750-70-47
    E-mail: genya_t@yahoo.com
  • Купівля та доставка товарів з Америки, Європи, Азії