Стеаринова кислота (стеарин, октадеканова кислота)
Стеаринова кислота
це речовина, що складається з кристалів білого кольору, нерозчинних у воді та розчинних у діетиловому ефірі. Має зовнішній вигляд порошку, пластівців або лусочок білого з кремовим відтінком кольору. Стеаринова кислота без запаху, не токсична, не отруйна, стабільна при зберіганні. Температура плавлення - 69,6° C, температура кипіння - 376,1° C. Входить до складу жирів та масел.Хімічна формула: СН3(СН2)16СООН
Стеаринова кислота - одна з найбільш поширених в природі жирних кислот. Входить у вигляді глицеридов до складу ліпідів, перш за все тригліцеридів (жирів) тваринного походження а також рослинних масел, зустрічається в деяких видах нафти. Крім того, вона міститься у рослинах, наприклад у плодах какао, соєвих бобах, у пальмовій олії. Синтезується у організмі з пальмітинової кислоти під дією ферментів - елонгаз, що відповідають за подовження аліфатичної ланцюга жирних кислот.
Основним промисловим методом отримання стеаринової кислоти є витяг її з стеарину - продукту гідролізу жирів при виробництві мила. Солі та ефіри стеаринової кислоти називаються стеарат.
Якість стеаринової кислоти (стеарину) визначається наступними фізико-хімічними показниками ГОСТ 6484-96 (в залежності від сорту):
- Прозорість: прозора;
- Механічні домішки: відсутність;
- Йодне число, не більше: 3-32 т J2/100г;
- Кислотне число: 192-210 мт КОН/г;
- Число омилення: 194-213 мт КОН/г;
- Масова частка неомиляемих речовин, не більше: 0,5-0,7%;
- Масова частка вологи, не більше: 0,2%;
- Масова частка золи, не більше: 0,02%.
Залежно від цих показників стеаринову кислоту поділяють на технічну та очищену.
Застосування стеаринової кислоти.
Стеаринова кислота широко застосовується у хімічній, нафтохімічній, паперової, гумової та інших галузях промисловості. Її застосовують для одержання спиртів, у технологічних процесах виготовлення паст, емульсій, мономерів та стабілізаторів. Також використовується як компонент пластичних мастил. У косметичної промисловості застосовують як компонент різних кремів та мазей. У текстильній промисловості стеаринову кислоту застосовують для обробки шкіри. Стеаринова кислота використовується у харчовій промисловості при виготовленні маргаринів, при додаванні жирів у тісто, як кремова основа випічки.
Упаковка, транспортування та зберігання
Для пакування стеаринової кислоти застосовуються поліпропіленові мішки масою 25кг. Зберігання стеаринової кислоти здійснюється у заводській упаковці у сухих та критих приміщеннях. При зберіганні слід уникати попадання вологи та нагрівання.
Гарантійний термін зберігання стеаринової кислоти становить 12 місяців з дня виготовлення.
Перевезення стеаринової кислоти (стеарину) здійснюється залізничним, автомобільним та водними видами транспорту. Перевезення здійснюється критими транспортними засобами у стандартній заводській упаковці або в герметичних контейнерах. При транспортуванні слід оберігати від потрапляння вологи та нагрівання.
ТОВ “Компані “Плазма”® здійснює постачання хімічної продукції зі складу у Харкові у строки та, на вигідних для Вас умовах.
- Контактна інформація: Тел.: +38 (050) 402-50-58, (067) 620-06-27, (067) 696-77-22, (057) 750-70-47
E-mail: genya_t@yahoo.com